Kdysi jsem někde četl, že dobrá kuchařka (tedy kuchařská kniha) je ta, ze které uvaříte alespoň tři recepty. Moje osobní kuchařková knihovna je natolik rozsáhlá, že bude mít v kuchyni vyhrazenou vlastní vestavěnou knihovnu, ae je pravdou, že spousta těch knížek je zatím spíš na prohlížení a vařím podle některé z nich jen sem tam. Nicméně v poslední době se objevilo pát takových, které pravidlo "nejméně tří" skutečně splnily. Tohle je jedna z nich.
Přiznávám, že když jsem knížku Leily Lindholm One more slice viděla poprvé v rámci hodinové slevové akce v internetovém knihkupectví, moje první myšlenka byla, že je to nějaká pomocná kniha pro osoby bojující s nekontrolovatelným přežíráním... Naštěstí jsem se ale napřed podívala, co je uvnitř a dnes už zcela chápu, proč se ta paní na obálce cpe, jako by nemělo být žádné zítra...
Tahle knížka je převážně o pečení, ale dortíky a podobně v ní nenajdete. Zato je tam spousta receptů na bagety, chleby, pizzu, brownies, palačinky, lívance a wafle - a spoustu dalších dobrot. V kapitolách je vždy jeden základní recept a pak několik jeho zajímavých variací.
Naše domácí závislost začala brownies, které jsme nutně museli mít hned, protože bez nich ten díl Jamieho Olivera a jeho 30 minutových jídel prostě dokoukat nešel. Jenže ten do nich dává čokoládu, jejíž poslední zásoby (zhruba 600 g :-) ) u nás doma padly na čokoládový mud cake... Ovšem jeden z receptů od Leily si vystačí s kakaem - a to jsme doma měli! Takže jsme už za půl hoďky debužírovali nad plechem čokoládové laskominy.
Pár dní na to následovaly francouzské tousty s luxusní pomerančovou chutí a poté naprosto dokonalé bagety, které od té doby peču každý víkend (někdy i dvakrát). I když tenhle recept jsem jako pravý lenoch alternovala a přepočítala pro domácí pekárnu (jen na kynutí, peču v troubě), takže je prakticky bezpracný. Chcete ho zkusit?
Do pekárny (nebo zadělávací mísy, kterou pak necháte v teple) nalijte a nasypte v uvedeném pořadí 300 ml vody, lžičku cukru, lžičku soli, 425 g mouky a sáček sušeného droždí. V pekárně nastavte program na hnětení a kynutí těsta, v míse těsto vypravujte a nechte v teple kynout asi hodinu a půl. Pak ho přesuňte na dobře pomoučenou plochu (dost lepí), rozdělte na dva kusy a natáhněte do tvaru bagety (žádné extra tvarování není třeba, prostě to vezmete za dva konce a natáhnete), poté položte na pomoučený pečící papír na plechu a nechte hodinu v teple dokynout. Mezitím si rozpalte troubu na nejvyšší teplotu.
Po hodince jsou bagety připravené na pečení - pokud se rozkynou hodně do šířky, přeložte se po šířce napůl, pak povrch baget potřete vodou a šup s nimi do trouby. Na její dno můžete pro zapaření nalít sběračku vody a asi po 15 vteřinách ještě jednu. Až začnou bagety hnědnout (po cca 7-10 minutách), stáhněte teplotu na 200°C a pečte dál, celkově se budou péct 25-30 minut. Výsledkem je vypečená lahůdka, která s těmi bílými dopékanými ohavnostmi z obchoďáku nemá společného vůbec nic :-)
Naposledy jsme podle téhle knížky dělali dokonalé ricottové lívance, ale začínám mít pocit, že zrovna v tomhle případě asi dojde k neobvyklé situaci, kdy přinejmenším základní recepty ozkoušíme postupně úplně všechny. Protože my už vážně víme, proč se ta paní na obálce tak strašně cpe :-)
Obrázky pocházejí z webu http://www.leila.se/
Přiznávám, že když jsem knížku Leily Lindholm One more slice viděla poprvé v rámci hodinové slevové akce v internetovém knihkupectví, moje první myšlenka byla, že je to nějaká pomocná kniha pro osoby bojující s nekontrolovatelným přežíráním... Naštěstí jsem se ale napřed podívala, co je uvnitř a dnes už zcela chápu, proč se ta paní na obálce cpe, jako by nemělo být žádné zítra...
Tahle knížka je převážně o pečení, ale dortíky a podobně v ní nenajdete. Zato je tam spousta receptů na bagety, chleby, pizzu, brownies, palačinky, lívance a wafle - a spoustu dalších dobrot. V kapitolách je vždy jeden základní recept a pak několik jeho zajímavých variací.
Naše domácí závislost začala brownies, které jsme nutně museli mít hned, protože bez nich ten díl Jamieho Olivera a jeho 30 minutových jídel prostě dokoukat nešel. Jenže ten do nich dává čokoládu, jejíž poslední zásoby (zhruba 600 g :-) ) u nás doma padly na čokoládový mud cake... Ovšem jeden z receptů od Leily si vystačí s kakaem - a to jsme doma měli! Takže jsme už za půl hoďky debužírovali nad plechem čokoládové laskominy.
Pár dní na to následovaly francouzské tousty s luxusní pomerančovou chutí a poté naprosto dokonalé bagety, které od té doby peču každý víkend (někdy i dvakrát). I když tenhle recept jsem jako pravý lenoch alternovala a přepočítala pro domácí pekárnu (jen na kynutí, peču v troubě), takže je prakticky bezpracný. Chcete ho zkusit?
Do pekárny (nebo zadělávací mísy, kterou pak necháte v teple) nalijte a nasypte v uvedeném pořadí 300 ml vody, lžičku cukru, lžičku soli, 425 g mouky a sáček sušeného droždí. V pekárně nastavte program na hnětení a kynutí těsta, v míse těsto vypravujte a nechte v teple kynout asi hodinu a půl. Pak ho přesuňte na dobře pomoučenou plochu (dost lepí), rozdělte na dva kusy a natáhněte do tvaru bagety (žádné extra tvarování není třeba, prostě to vezmete za dva konce a natáhnete), poté položte na pomoučený pečící papír na plechu a nechte hodinu v teple dokynout. Mezitím si rozpalte troubu na nejvyšší teplotu.
Po hodince jsou bagety připravené na pečení - pokud se rozkynou hodně do šířky, přeložte se po šířce napůl, pak povrch baget potřete vodou a šup s nimi do trouby. Na její dno můžete pro zapaření nalít sběračku vody a asi po 15 vteřinách ještě jednu. Až začnou bagety hnědnout (po cca 7-10 minutách), stáhněte teplotu na 200°C a pečte dál, celkově se budou péct 25-30 minut. Výsledkem je vypečená lahůdka, která s těmi bílými dopékanými ohavnostmi z obchoďáku nemá společného vůbec nic :-)
Naposledy jsme podle téhle knížky dělali dokonalé ricottové lívance, ale začínám mít pocit, že zrovna v tomhle případě asi dojde k neobvyklé situaci, kdy přinejmenším základní recepty ozkoušíme postupně úplně všechny. Protože my už vážně víme, proč se ta paní na obálce tak strašně cpe :-)
Obrázky pocházejí z webu http://www.leila.se/
Žádné komentáře